Културна
добра
Издавачка
делатност
Галерија
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Назад
У СПОМЕН НА ВЕЛИКИ РАТ
U spomen na veliki rat 1419238531

Анита Марковић

У СПОМЕН НА ВЕЛИКИ РАТ

Смедерево 2014

 

Издавач: Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево

Тираж: 350

Формат: 20 cm

Број страна: 122 стр.

Писмо: ћирилица

Повез: мек, броширан

ISBN 978-86-84241-05-6

Преузми пдф верзију

У години када се обележава један век од почетка Првог светског рата, Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево издао је први преглед свих двадесет и осам меморијала подигнутих у спомен на Велики рат који се налазе на територији Града Смедерева.

Аутор књиге је Анита Марковић, историчар уметности у Регионалном заводу за заштиту споменика културе Смедерево, где се у оквиру основне делатности бави и обрадом меморијала. Она је у овој књизи на једном месту сабрала и обрадила сва спомен обележја подигнута у спомен на жртве из Смедерева и околине пале у оба балканска и Првом светском рату. Највише пажње посветила је споменицима у Смедереву, Сараорцима, Малом Орашју, Врбовцу и Суводолу, док су остала обележја дата кроз попис имена и презимена палих ратника.

Књигу је ауторка посветила сенима палих ратника и завршила речима некадашњег врбовачког учитеља Миливоја Лазаревића са освећења спомен цркве у Врбовцу 1939. године: „Деца питомог смедеревског краја и села Врбовац гинула су бранећи Београд, Шабац, Ваљево, Дрину, а дивови Шумадије и других крајева Србије падали су бранећи Смедерево, Врбовац, капију подунавске Србије. Бранила се отаџбина, слобода. Падали су Шумадинци свесно. Овај споменик ће бити сада и у будућности опомена свима да је заборав највећи непријатељ и грех и да су отаџбина и жртве за њу светиња над светињом.“