Културна
добра
Издавачка
делатност
Галерија
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Споменик културе Некатегоризован Смедерево
ЦРКВА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У СМЕДЕРЕВУ
1 crkva sv velikomucenika georgija u smederevu 1383142985
2 crkva sv velikomucenika georgija u smederevu 1383142986

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1982)

Црква Светог великомученика Георгија у Смедереву спада међу највеће храмове XIX века у Србији. Изведена као прва реминисценција једног српског средњевековног споменика, цркве Свете Тројице манастира Манасије, представља леп пример врхунца раног романтичарског историцизма.

Њен протомајстор био је познати македонски неимар и зограф Андреја Дамјанов из Велеса, који је по нешто измењеном плану архитекте Јана Неволе зидао цркву у периоду од 1850. до 1854. године. По свом архитектонском склопу она представља комбинацију триконхоса, развијеног уписаног крста са пет купола и тробродне базилике. Унутрашњим простором доминира наос на који се надовезују на источној страни троделни олтарски простор, певничке конхе на северној и јужној и на западној страни припрата са галеријом. Изнад галерије подигнут је барокни звоник. Фасаду цркве одликује богата пластична декорација изведена као спој српске средњевековне традиције, барока и исламског утицаја.

С обзиром да није била осликана, док је првобитан иконостас страдао за време Првог светског рата, Упрaвни одбор Црквeнe општинe Смедерево 1935. године зaкључује Уговор о живописaњу хрaмa и изрaди иконa зa иконостaс сa Aндрejом В. Бицeнком, aкaдeмским сликaрeм из Бeогрaдa.

Живопис и иконе на иконостасу представљају изузетно вредну сликарску целину, стилски изведену као компромисно решење између српске традиционалне религиозне слике, савременог богословља, руске традиције и академског стила. Из сликаног програма посебно се издвајају композиције Пренос моштију Светог Луке у Смедерево и Проповед на гори као представе са снажним историјским и верско-политичким карактером, употпуњене портретима аутентичних историјских личности.